flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом засуджено особу на 14 років позбавлення волі з конфіскацією майна - за колабораціонізм.

18 жовтня 2023, 16:10

      Громадянин України вчинив злочин проти основ національної безпеки України в період встановленого в Україні воєнного стану.

    Суд ухвалив вирок, яким визнав винним особу у добровільному зайнятті громадянином України посади, пов’язаної із добровільним зайняттям громадянином України посади у незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території, а саме зайнятті посади тимчасово виконуючого обов’язків дільничного інспектора так званого «Територіального відділу міліції смт Козача Лопань», за що передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до ч. 7 ст. 111-1 КК України.

       Звертаємо вашу увагу, що кримінальне провадження розглядалось у спеціальному провадженні  (in absentia) - за відсутністю обвинуваченого. При цьому судом було вжито всіх заходів про виклик обвинуваченого у судові засідання.  Обвинувачений був поінформований належним чином про дати слухання справи, а також дотримані усі його права на належне представництво у суді, відповідно до вимог КПК України.

       Роз'яснюємо, що згідно ч. 3 ст. 323 КПК України судовий розгляд у кримінальному провадженні щодо злочинів, зазначених у частині другій статті 297-1 цього Кодексу, зокрема, ч. 7 ст. 111-1 КК України, може здійснюватися за відсутності обвинуваченого (in absentia), крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду на тимчасово окупованій території України, на території держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором, з метою ухилення від кримінальної відповідальності (спеціальне судове провадження) та/або оголошений в міжнародний розшук.

       Частиною 2 статті 297-1 КПК України визначено перелік злочинів, щодо яких може здійснюватися спеціальне досудове розслідування та спеціальне судове провадження, у тому числі за ч. 7 ст. 111-1 КК України.

     Судом встановлено, що у період травня-вересня 2022, під час тимчасової окупації представниками збройних сил країни-агресора РФ та підконтрольних їй незаконних збройних формувань смт Козача Лопань Харківського району Харківської області, на території вказаного населеного пункту було утворено незаконний правоохоронний орган так званого «Територіального відділу міліції смт Козача Лопань».

       Громадянин України, перебуваючи на тимчасово окупованій території смт Козача Лопань Харківського району Харківської області, діючи умисно та усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, вступивши у злочинну змову з представникам окупаційних військ, проголосив себе тимчасово виконуючим обов’язків дільничного інспектора так званого «Територіального відділу міліції смт Козача Лопань», який  в подальшому продовжував обіймати посаду тимчасово виконуючого обов’язків дільничного інспектора так званого «Територіального відділу міліції смт Козача Лопань», тероризував місцевих мешканців, аж до повної деокупації населеного пункту, до 10.09.2022, коли діяльність колоборанта була викрита та припинена.

       Крім того, засуджений скоїв злочин, об`єктом якого є основи національної безпеки України. Своїми діями він фактично допомагав державі-агресору створити певну вертикаль незаконного правоохоронного органу і фактично вчинив злочин проти незалежності, суверенітету та територіальної цілісності нашої держави.

 

Коментар:

       Санкція статті, за якими чоловіка визнано винним передбачає покарання:  у виді позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

 

    Оцінивши докази, які були подані сторонами кримінального провадження, суд дійшов висновку про винуватість колаборанта-втікача у скоєнні кримінального правопорушення та призначив йому покарання у виді 14 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в правоохоронних органах України, органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, в органах, що надають публічні послуги, повʼязаних з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, на строк 15 років, з конфіскацією майна.

       Вирок не набрав законної сили та може бути оскаржений до Харківського апеляційного суду.

 

       Кримінальне провадження №619/1089/22.

 

 Довідково:

       Простими словами Колабораціонізм — це зрадницька співпраця з ворогом. Розкриття інформації іншій стороні, дезертирство і боротьба на боці сил противника, участь в пропаганді на користь ворога або надання адміністративної підтримки державі окупанту можуть розглядатися як колабораціонізм.

       З юридичної точки зору колабораціонізм може розглядатися як форма державної зради. Колабораціонізм може бути пов’язаний зі злочинними діями на службі у держави окупанта, які можуть включати співучасть з окупантами у вбивствах, переслідуваннях, грабежах, економічній експлуатації або участь у маріонетковому уряді.

 

   З повними текстом вироку можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішеньперейшовши за прямим посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/114002425.

 

    Інформація за цим фактом в соціальних мережах:

 

 

 

 

 

  Прес-служба суду