flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Учні 10-х класів "Дергачівського ліцею № 1" завітали до суду на день відкритих дверей

09 грудня 2019, 15:33

         Сьогодні у Дергачівському районному суді Харківської області з метою ознайомлення з роботою суду,  досягнення професійної орієнтації молоді у майбутньому, підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти населення, набуття молоддю необхідного рівня правових знань, формування у них поваги до права  та з метою формування позитивного іміджу суду зокрема та судової системи в цілому та з нагоди проведення Всеукраїнського тижня права було проведено день відкритих дверей.

          До суду завітали учні 10 класів Комунального закладу "Дергачівський ліцей № 1" Дергачівської районної ради Харківської області, які були заінтересовані розширити свою уяву про роль суду у суспільстві та його роботу.

          Програма проведення «Дня відкритих дверей» включала в себе екскурсію будівлею суду, огляд робочих кабінетів, залів судових засідань, інформаційних стендів. Ознайомлення  учнів з діяльністю суду, роботою суддів та працівниками апарату було представлено у форматах «Презентацій» Microsoft PowerPoint, відеофайлів,  доповіді суддів Дергачівського районного суду та керівника апарату суду.

         Суддею-спікером Болибоком Євгеном Анатолійовичем  з відвідувачами була проведена інтерактивна співбесіда щодо діяльності суду,  в тому числі   загальний огляд теорії права, а також «Адміністративна, цивільна та кримінальна відповідальність неповнолітніх», розповідь про судові реформи та нововведення у законодавстві з питань судоустрою, озвучені універсальні мінімальні стандарти захисту прав дітей, захисту прав людини і основоположних свобод, що застосовуються в Україні. Суддею-спікером були надані відповіді на питання, які виникали у молодого покоління.

         Тренер Національної школи суддів України суддя Дергачівського районного суду Харківської області Нечипоренко Інна Миколаївна провела для учнів міні-лекцію «Явище домашнього насильства», «Булінг» яка була представлена у вигляді «Презентації» Microsoft PowerPoint та нарізок відеофайлів по даній темі, що викликало у молоді співчуття та позитивні емоції. Учні були вкрай вдячні доповідачу.

         Старшокласники ознайомилися з роботою канцелярій суду, секретарів судових засідань, помічників суддів, архівом суду, приміщенням для охорони та конвойним приміщенням, від спікерів почули що адміністративній відповідальності підлягають особи, які досягли на момент вчинення адміністративного правопорушення шістнадцятирічного віку. За вчинення адміністративних правопорушень до неповнолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років можуть бути застосовані такі заходи впливу: зобов’язання публічно або в іншій формі попросити вибачення у потерпілого; попередження; догана або сувора догана; передача неповнолітнього під нагляд батькам або особам, які їх замінюють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх згодою, переглянули відеофайли, де присутні  дізналися  про  реєстрацію справ,  рух документів, що надходять до суду  та  порядок  роботи  з  ними  в  програмі  документообігу суду.

             Завершуючи доповіді, судді побажали учням успіхів у навчанні та вихованні правосвідомості, наснаги в здобутті нових знань, успішного вибору життєвого шляху та повної реалізації своїх можливостей.

             На останок старшокласникам було запропоновано поділитися враженнями від особистого знайомства з роботою суду пройшовши анонімне анкетування, яке було запропоноване з метою отримання інформації щодо зацікавленості молоді у роботі суду, для можливості подальшого формування планів підготовки майбутніх подібних заходів.

             Наприкінці проведеного заходу дітям була запропонована «Хвилинка здоров’я», під час якої вони пригощалися солодощами та кавою.

            Для дітей цей захід був не тільки ознайомчим,  але й повчальним у їхньому майбутньому житті, та справив на дітей незабутнє враження. Зустріч вийшла цікавою та змістовною.

           

Прес-служба суду