flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Комунікації суду в умовах карантину

26 лютого 2021, 09:52

      В умовах карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання  поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, в суді запроваджено особливий режим роботи.

    Графік роботи суду (перейдіть за посиланням - натиснувши двічі)

Обмеження на період карантину:

  • скорочено прийомні години канцелярій суду та архіву для видачі копій судових рішень та ознайомлення з матеріалами судових справ: кожен вівторок та п’ятниця з 09.00 до 12.00 год;
  • припинення проведення прийому громадян керівництвом суду;
  • заборонено допуск у судові засідання та приміщення суду особам, які мають ознаки гострого респіраторного захворювання;
  • заборонено допуск у судові засідання особам, які не є учасниками судових засідань, допуск до приміщення суду здійснюється за наявності судової повістки чи виклику до суду;
  • ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи, за наявності такої технічної можливості, здійснюється в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві.

   Нагадуємо про альтернативні шляхи звернення до суду з позовними заявами, клопотаннями, заявами, скаргами:

 - Засоби підсистеми "Електронний суд":

         Електронний суд дозволяє подавати учасникам судового процесу до суду документи в електронному вигляді, а також надсилати таким учасникам процесуальні документи в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді відповідно до процесуального законодавства. До суду користувачі можуть надіслати в електронному вигляді будь-які документи і матеріали, передбачені процесуальним законодавством.

          Для того, щод отримати процесуальні документи електронною поштою через підсистему «Електронний суд» необхідно:

  1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (створити поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі Судової влади України за посиланням https://id.court.gov.ua/.

  2. Для відображення справи у Вашому особистому електронному кабінеті необхідно через особистий електронний кабінет у підсистемі «Електронний суд» подати заяву про внесення даних РНОКПП до додаткових відомостей учасника справи, в якій буде зазначений Ваш РНОКПП.

        Тож, аби стати користувачем підсистеми, потрібно мати лише електронний цифровий підпис та пройти 🖱 кілька етапів реєстрації.

Покрокова інструкція з реєстрації в Електронному суді

       Консультації з питань реєстрації та користування Електронним кабінетом (надання рекомендацій та консультацій стосовно роботи програмного забезпечення; реагування на звернення стосовно проблемних питань та надання допомоги у їх вирішенні) можна отримати за наступними каналами зв'язку:

В телефонному режимі за номером (044) 207-35-33

Електронною поштою на адресу support@ics.gov.ua

Форум: http://femida.court.gov.ua/forums

Та скористатись відеопідказками  https://id.court.gov.ua/

 -  Скористатися засобами поштового зв'язку чи електронного поштового зв'язку:

 

Контактні дані Дергачівського районного суду Харківської області

Адреса:
вул. Першого Травня, 63, м. Дергачі, Харківська область, 62303

Веб-сайт:
https://dr.hr.court.gov.ua

E-mail:
inbox@dr.hr.court.gov.ua

Телефони:
(057 63) 3-02-62

 

- Надсилання судової повістки у вигляді SMS-повідомлень:

    SMS-повідомлення це – судові повістки про виклик до суду, які надсилаються судом учаснику судового процесу у вигляді SMS-повідомлення на його номер мобільного телефону. 

   Текст судової повістки може бути надісланий судом учаснику SMS-повідомленням лише після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення. Така заявка оформлюється безпосередньо в суді або шляхом роздрукування та заповнення учасником форми, яка розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України.

(Заява про отримання SMS - повідомлення до Дергачівського районного суду Харківської області)

     Повістка надсилається учаснику судового процесу на його мобільний телефон, вказаний у тексті заявки. Зміст тексту судової повістки, її облік та відправка у вигляді SMS-повідомлення здійснюється в автоматизованій системі документообігу суду.

     Увага!!!

     SMS-повідомлення від суду надходять до абонентів мобільних операторів (Київстар, МТС, Life) під коротким альфанумеричним ім’ям SUDPOVISTKA (замість номера телефону відправника).

     Для абонентів CDMA операторів (PEOPLEnet та Інтертелеком) SMS-повідомлення від суду надходять під коротким номером 4116.

 

 - Онлайн-додаток «EasyСon», як елемент «електронного правосуддя»:

      Проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв’язку забезпечується за допомогою комплексу засобів та програмного забезпечення «EasyCon».

      9 квітня 2020 року система введена в експлуатацію, а учасники судових процесів можуть звертатись із заявами про участь у засіданнях у режимі відеоконференції. 

      Учасники справи можуть подати заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п’ять днів до судового засідання та за умови бути попередньо зареєстрованим в системі «EasyСon» (за адресою https://vkz.court.gov.ua/або посилання «Участь у відеозасіданні» на сайті суду) за допомогою ЕЦП та мати справне аудіо-відео обладнання (яке відображається, працює та дозволяє здійснити тестовий дзвінок на сторінці  https://easycon.com.ua/conference/test).

      Заява про участь у судовому засіданні поза межами приміщення суду

      Участь у судових засіданнях за допомогою сервісу "EASYCON": покрокова інструкція реєстрації.

      У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов’язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п’ять днів до відповідного судового засідання.

      Клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду  - посилання.

    Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи.

      Також, ознайомитися з Наказом Державної судової адміністрації України від 23 квітня 2020 року №196 Про внесення змін до Порядку роботи з технічними засобами відеоконференцзв’язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду  за допомогою сервісу «EasyСon» можна ознайомитися на сайті Державної судової адміністрації України за посиланням.

 - Єдиний інформаційно-довідковий центр Судової влади  України:

     Одним із основних завдань роботи єдиного інформаційно-довідкового центру Судової влади України є забезпечення можливості отримати  якісну та оперативну інформацію  з єдиного централізованого  інформаційного джерела (центру).

      Зателефонувавши за єдиним безкоштовним  номером (044) 207-35-46 можна отримати:

  • довідкову інформацію щодо адрес та контактних телефонів судових установ, що входять до складу Верховного Суду, розкладу роботи та розкладу прийому громадян;
  • інформацію про стан розгляду судових справ;
  • оперативне інформування учасників судового процесу про етапи руху справи;
  • консультацію щодо умов подання та реєстрації звернень та запитів до судових установ;
  • інформацію про умови розрахунку судового збору та можливі способи його сплати;
  • інформацію про перелік можливих державних та приватних установ, що надають правову (безкоштовну або на платній основі) допомогу в разі виникнення юридичних питань;
  • можливість залишити своє побажання щодо покращення якості роботи судових установ.

Довідкову інформацію по справам, які перебувають в провадженні Дергачівського районного суду Харківської області, також можна отримати зателефонувавши до:

- канцелярії суду з цивільних справ (057 63)2-00-17,

- канцелярії суду з кримінальних справ (057 63) 2-00-17,

- загальна канцелярія (057 63) 3-02-62.

     Також загальну інформацію щодо руху справ можна відслідкувати шляхом внесення номеру справи до відповідного розділу на сайті за посиланням: https://court.gov.ua/fair.

     Інструкція користувача щодо коректного заповнення полів пошуку сервісу.

- Єдиний державний реєстр судових рішень (ЄДРСР)

     Автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень. До реєстру вносяться усі рішення судів України у цивільних, адміністративних, господарських справах, справах про адміністративні правопорушення та кримінальних провадженнях. 

     У період карантину ЄДРСР є оптимальним ресурсом для правників, адже не виходячи з дому можна ознайомитися з рішеннями та знайти судову практику для подальшого застосування її під час складання юридичних документів та визначення правильної правової позиції. Судові рішення та окремі думки суддів, внесені до ЄДРСР, громадяни можуть знайти у вільному доступі, переглянути, скопіювати та роздрукувати з дотриманням вимог Порядку ведення Єдиного державного реєстру судових рішень (рішення Вищої ради правосуддя від 19.04.2018 № 1200/0/15-18).  

     Алгоритм оприлюднення рішень суду у ЄДРСР урегульовано на законодавчому рівні, і він має певні особливості.

     Процесуальний документ, ухвалений судом під час розгляду справи на будь-якій стадії судового провадження (ухвала, окрема ухвала, рішення, вирок, постанова, судовий наказ) і є судовим рішенням. У Законі України «Про доступ до судових рішень» від 24.10.2020 № 3262- IV (далі – Закон) визначено основні принципи відкритості судових рішень та зазначено, що рішення суду оголошується прилюдно, крім випадків, коли розгляд справи проводиться у закритому судовому засіданні.

    Зареєстровані електронні примірники судових рішень та окремих думок суддів протягом трьох робочих днів з дня їхньої реєстрації в ЄДРСР обробляє адміністратор інформаційних ресурсів ЄДРСР, далі рішення автоматично знеособлюються і в порядку черговості публікуються для відкритого доступу.

     Інформація з ЄДРСР є у вільному доступі, тож ознайомитись із текстами судових рішень можуть не лише учасники справ і особи, чиїх прав, свобод та інтересів стосується судове рішення, а й абсолютно усі зацікавлені громадяни, перейшовши за посиланням http://reestr.court.gov.ua .

    Правила пошуку в Єдиному державному реєстрі судових рішень України.

Просимо поставитись з розумінням до зазначених тимчасових карантинних обмежень та максимально дотримуватися санітарно-епідеміологічних правил, встановлених та впроваджених МОЗ України на період карантину.

 

  Прес-служба суду